03-09-2021

Konfirmationsgaven: Et farverigt portræt af en dygtig springrytter.

1, 2, 3 HOP - Nu må I kigge 😍
I foråret fik jeg en bestilling på et maleri:
"Kan du male en hest?"
"Øh, jooo... " svarede jeg, "det er godt nok mange år siden, jeg selv var hestepige og tegnede mange heste. Så mon ikke jeg kan finde ud af at gøre det igen."
"Ja, for så vil jeg gerne have et maleri af mit barnebarn Natasja til hest, hun er vild med heste og er en meget dygtig rytter! Hun skal konfirmeres, så hun skal have det i gave af Bedste."
Jeg sprang nysgerrigt på opgaven, og fik fat i nogle fotos af pigen af hendes mor Elisabeth Margrethe Jørgensen. Men hold da op! Sikke mange gode fotos, sikke mange flotte heste, og sikke mange dejlige stunder årerne igennem af den unge pige med sine skønne heste.
Det blev svært at vælge ét motiv. Så jeg fik frie hænder til at komponere maleriet, som jeg ville, for jeg ønskede, at maleriet skulle kunne noget andet end bare være et "forstørret" foto.
Jeg fandt ud af, at Natasja virkelig ER en dygtig springrytter, der har vundet mange konkurrencer gennem årerne. Men en ulykke sidste år satte hende på pause i lang tid, da hun styrtede og fik hesten ned over sig!!
Måske har nogen af jer læst om hende i avisen, fordi hun er lige kommet flot igen med et kæmpe comeback ved DM for spring for Fjordheste. Så nu er den flittige pige blevet danmarksmester efter lang og sej genoptræning.
Men man når ikke SÅ langt uden kærlighed til både hestene og selve sporten, og det var netop kærligheden, jeg ville have med ind i maleriet. Så jeg valgte både små og store heste, føl og Fjordhest, udklæding til fastelavn og sommerridning på bar hesteryg.
Natasja er en pige, der overgår sig selv igen og igen. Så jeg valgte at portrættere hende, som springende over de mange gode oplevelser i sin egen barndom og flyve ind i fremtiden, som den voksne kvinde, hun nu som konfirmand er ved at blive.
Det var med æresfrygt, at jeg overrakte det færdige maleri til bedstemoderen. Og det har været med bankende hjerte, mange mange timer med koncentreret penselføring for at komme i mål med bestillingen af en så flittig, dygtig og smuk hestepige.
Jeg håber, at både Natasj og hendes familie er glade for bedstemoderens gave. Og jeg håber, at maleriet vil bringe lykke mange år fremover.
Det har i hvert fald været en fornøjelse at få indsigt i Natasjas hesteverden, og jeg har da også under maleprocessen tænkt mange tanker tilbage til min egen ungdom, da jeg selv havde en pony, jeg elskede over alt på jorden.
Stort farverigt tillykke til Natasja og hele familien med konfirmationen og den store kærlighed til hestene.
Maleriet måler 80 x 60 cm og hedder selvfølgelig:
❤ BEDSTE VENNER ❤
Lotte Lamp august 2021.